In 1966, ik was 5 jaar, verhuisde mijn ouders 220 kilometer van mijn geboorteplaats Zoelen  naar het Friese dorpje Kollumerpomp. Mijn vader had daar ander werk gevonden.

Mijn reis

Na 2 jaar kreeg mijn vader ruzie met de eigenaar van het bedrijf en verhuisde we 190 kilometer terug naar het zuiden naar Cothen. De eigenaar van dit nieuwe bedrijf had 9 zonen en mijn vader voorzag dat er voor hem geen verre toekomst zou zijn dus kwamen we 3 jaar later terecht in Zonnemaire op Schouwen – Duiveland. Ook daar kon hij niet echt zijn draai vinden en ik verhuisde vervolgens na 2 jaar net in de eerste klas van de middelbare school naar Goes. Hoewel in afstand niet zo ver, had het opnieuw een behoorlijke impact op mijn leven. Weer een nieuwe school en proberen nieuwe vrienden te maken. Ik ben tussen mijn 5de en 13de jaar vier keer verhuisd.

Voor mij was dit normaal. Nu vraag ik me af: Wat doet het met een kind van die leeftijd om 4 x te verhuizen en alles achter te laten?

Verlies van de basis

In 2012 overleed mijn vader. Op dat moment voelde ik me verloren. Ik heb een coach gezocht en ik zag dat door alle verhuizingen in mijn kindertijd mijn vader mijn basis was en toen ik hem verloor, verdween ook de grond onder mijn voeten.

Ook zag ik dat ik heel erg gericht was op anderen en me zeer goed kon aanpassen (dat had ik door al die verhuizingen wel goed geleerd). Ik paste me aan wat ik dácht dat een ander verlangde, zodat we vrienden konden zijn en ik aardig werd gevonden.

Patronen

Dit patroon kwam terug in mijn werk. Ik werkte heel hard om aandacht en complimenten te kunnen ontvangen, deed naast werk en mijn gezin nog drie studies en was bang dat mijn manager zou zeggen dat ik niet goed genoeg zou zijn.

Ook in mijn huwelijk speelde het op. Zodra ik een keuze voor mijzelf maakte voelde ik schuld en strijd in mijzelf wat ik weer projecteerde op mijn partner waardoor ik van hem goedkeuring wilde krijgen of hem wilde veranderen.

Verandering

Het heeft tijd gekost om patronen in mijn gedrag te herkennen en ermee leren om te gaan. Nadat ik zelf een coachtraject heb gedaan wilde ik vervolgens ook leren hoe ik mijzelf zou kunnen helpen. Ik ben inmiddels 8 jaar verder en ik weet uit eigen ervaring hoe bevrijdend het is om je oude gedrag los te laten en te kiezen voor jezelf en je niet afhankelijk te voelen van anderen.