Hoe ik mijn angst overwin

Sinds mijn jeugd ben ik bang voor honden.
Dit beperkt mij heel erg in mijn bewegingsvrijheid en vrijheid is voor mij een zeer belangrijke waarde. Tijd om hier iets mee te gaan doen.
Ik heb in 2018 contact gezocht met een honden trainster en ik heb haar helemaal uitgevraagd over het gedrag van honden en hoe zijzelf op honden reageert. Hierbij ben ik tot een belangrijke conclusie gekomen:
_ik had de overtuiging dat een loslopende hond mij altijd agressief zou aanvallen (en ik dus bloedend op de straat zou liggen) en dat de hond baas is over mij.
_door deze gedachte reageerde mijn lichaam met angstreactie (angstig gevoel, verlamming, vluchten) en om dit onplezierige gevoel te voorkomen ben ik vaak omgedraaid en naar huis gelopen.

Door het onderzoek weet ik nu dat als ik een hond zie de kans zeer klein is dat hij mij gaat aanvallen. Ik blijf nu rustig en de ervaring is inmiddels dat als er een loslopende hond is deze gewoon weggaat.
Hieruit blijkt maar weer dat een overtuiging je gedrag en gevoel aanstuurt en dat het bevrijdend werkt als je dit gaat onderzoeken. Het heeft mij in ieder geval opgeleverd dat ik lekker mijn rondjes kan rennen in de polder.